Povestea noastră

Cum s-a născut acest proiect? 

Istoric, datorăm mult nevoii noastre de a consemna ce trebuie să plătim sau să ni se plătească. Din această nevoie s-a născut scrierea, precum și conceptul de document, înțâi pe tabletă de lut, sau pe pergament, apoi pe hârtie. Pe măsură ce a evaluat birocrația în toate statele s-a formalizat și ideea de factură, așa cum o știm astăzi.

În epoca actuală, dominată de internet, paradigmele sunt pe cale să se schimbe. Pe măsură ce societatea se digitalizează apar oportunități pentru fiecare dintre noi. E timpul să se schimbe și relația noastră cu facturile. E timpul să le trecem pe toate online și să uităm de documentele tipărite.

E timpul să uităm de grija de a aduna facturile din cutia poștală, de a umbla la ghișee să le plătim, sau de a ne face griji dacă cumva vreo factură se rătăcește, nu ajunge la noi sau nu suntem acasă pentru timp mai îndelungat ca să o primim și să o plătim înainte să ni se impună penalități sau să ni se taie utilitățile pentru neplată.

Într-un viitor apropiat vom putea să primim toate facturile și notele de plată într-o singură aplicație, instalată pe telefon sau accesibilă prin browser, să le organizăm și să le programăm la plată, și respectiv să le plătim cu un singur click. 

Nu doar că vom salva timpul, dar în același timp vom salva natura!

Dacă nu ați realizat până acum, obiceiul nostru de a primi facturile pe hârtie distruge pădurile într-un ritm uluitor!

Câte foi se consumă cu o factură? Una pentru plic și cel puțin una, de multe ori două în cazul utilităților, pentru factura în sine. Câte plicuri credeți că trimite Electrica, E.ON Gaz, DIGI, Orange și alții, cu toate eforturile pe care fiecare le-a realizat în ultimii ani pentru a convinge oamenii să primească facturile online pe email? Milioane fiecare. Zeci de milioane împreuna. Într-o singură lună. În fiecare lună.

Peste 33 de milioane de facturi sunt emise lunar doar de primii 5 furnizori de utilități din România, ca număr de abonați. Dintr-un copac tăiat se pot crea în medie 8333 coli de hârtie A4. Doar pentru facturile primilor 5 furnizori de utilități se taie 142.000 de copaci în fiecare an, care în total ar acoperi 1,2% din suprafața țării noastre. De acest dezastru suntem fiecare responsabili. Mai mult, tipărirea, împachetarea și transportul acestei cantități uriașe de hârtie contribuie și mai mult la poluare.

Putem fi mai buni de atât. Putem alege să primim TOATE facturile în format electronic.

De acum, acest lucru a devenit ușor și pentru noi și pentru furnizori deoarece Uniunea Europeană a realizat un standard tehnic care permite transmiterea facturilor între aplicatiile informatice astfel încât fiecare dintre ele să poată recunoaște corect înformațiile și să poată afișa facturile fără să mai depună efortul de a interpreta și converti formatele. 

De acum este ușor pentru toată lumea, dar încă este alegerea noastră, să ne dorim să primim facturile în format electronic și să spunem acest lucru furnizorilor noștri, și familiei, și prietenilor, și colegilor. Să le spunem că suntem pentru #FacturaVerde

Cine sprijină această inițiativă? 

Această campanie națională de informare este susținută de Asociația pentru Facturare Electronică (AFE) înființată în 2021 cu scopul de a sprijini directivele UE de standardizare a procesului economic în România. 

AFE s-a îmnființat voluntar și nu are scop lucrativ, este neguvernamentală, apolitică, nonprofit și independentă, nesubordonată vreunei alte persoane juridice.

Scopul principal al asociației este de a promova adoptarea la nivel național a facturii electronice prin:

  • utilizarea facturilor electronice de către toți operatorii economici.

  • utilizarea facturilor electronice de către instituțiile publice, prin primirea și procesarea facturilor cu preponderență în formă electronică

  • utilizarea facturilor electronice în relația dintre operatori economici și persoane fizice.

  • sprijinirea statului român pentru a adopta și extinde adopția facturării electronice, prin instituțiile sale responsabile de implementare a cadrului normativ și de implementarea și gestiunea sistemelor informatice aferente.

Activitatea AFE este axată pe obținerea unor rezultate importante în ceea ce privește implentarea facturării electronice în România și are la bază:

  • Organizarea de campanii de comunicare pentru sprijinirea adopției facturării electronice în cadrul segmentelor țintă.

  • Organizarea de evenimente (conferințe, seminarii, hackathons) pentru sprijinirea adopției facturării electronice.

  • Promovarea de inițiative legislative, de strategii, de politici publice, de standarde tehnice, prin care se sprijină adoptarea facturării electronice.

  • Atragerea partenerilor instituționali și privați pentru a se ralia scopului și obiectivelor campaniei noastre naționale.

  • Sprijinirea statului român în vederea dezvoltării de strategii, acte normative, standarde și specificații tehnice privind implementarea facturării electronice. 

  • Încurajarea furnizorilor de servicii informatice de a dezvolta, opera și integra aplicații care oferă servicii pentru utilizarea facturării electronice. 

  • Sprijinirea inițiativelor și proiectelor derulate de alte organizații, având același scop sau scopuri complementare, respectiv dezvoltarea de proiecte comune împreuna cu acestea.

 

Tu cum poți să te implici? 

 

Dacă ești furnizor de servicii:

1. alege să trimiți clienților factura în format electronic.

2. devin-o partenerul nostru și împreună putem informa populația să aleagă factura online!

 

Dacă ești persoană fizică susține cauza noastră prin doi pași:

1. alege să primești factura electronică pe mailul tău!

2. salvează natura împreună cu noi!

 

#Alege factura verde!