Povestea noastră

Povestea noastră începe cu un COPAC!

A fost o dată ca niciodată un copac fermecat care oferea aer proaspăt zi de zi, umbră în zilele călduroase, adăpost de ploaie și impodobea natura iarna cu tulpina sa bogată și verde. Acest copac era foarte iubit de comunitate. 

Într-o zi acesta  a dispărut ca prin minune, de parcă în acel loc nici nu ar fi existat. Când lumea a început să întrebe unde este copacul, răspunsul nu a întârzâiat să apară: a fost tăiat pentru o fabrică de hârtie din oraș. Nimeni nu a mai zis nimic, până în ziua când orașul a devenit așa poluat și cenușiu că totul era ca într-o ceață.

Cel mai înțelep om din comunitate a prins curaj și a spus vecinului: Ce bine ar fi să avem un Copac în oraș! Vorbele sale au ajuns la urechile cetățenilor, care au propus o activitate umanitară. Lumea s-a adunat în centrul orașului și au scandat: De azi salvez copacii și Aleg Factura Electronică! 

Oamenii au înțeles că o simplă alegere poate să schimbe vieți. Acțiunea lor a apărut la televizor și pe rețelele de socializare și s-a creat o comunitate strânsă numită facturaverde.ro!

 

Cum s-a născut acest proiect de suflet? 

Ideea facturaverde.ro s-a născut dintr-o discuție într-un grup cu privire la activitățile noastre zi de zi. Când am început să discutăm fiecare cum primim facturile, câte întâmplări am avut avut la viața noastră cu ele am început să ne gândim la acest subiect ca unul conversațional de actualitate.

De câte ori ați auzit sau ați pățit chiar voi că factura a ajuns în altă poștă sau s-a încurcat numărul străzii, apartamentul și v-ați trezit cu o altă factură sau nu ați primit factura mult așteptată? A greși este omenește și deci nu este o problemă, însă timpul până s-a primit factura, până ați mers la ghișeul companiei să cereți detalii despre factură sau ați sunat la call center, până s-a emis o nouă factură, până s-a retrimis prin poștă, până a ajuns în posesia voastră a și trecut o lună de zile și v-ați trezit restant cu o factură, când voi sunteți cei mai corecți plătitori. Ce să mai spunem că pui factura primită atât de bine încât nu o mai găsești în geantă, între acte sau ajungi la ghișeu și îți dai seama că ai uitat factura acasă pe masă. Și uite așa timpul tău trece și te consumi lună de lună cu cel puțin 5 facturi de utilități.

Ți-ai făcut vreodată o estimare de timp cât pierzi cu primirea, pregătirea, mersul la ghișee, bănci, magazine să plătești facturile? Ce bine ar fi dacă ar veni toate o dată în poștă, să poți să faci un singur drum și să nu uiți cumva să le plătești pe toate! Ce să mai zicem că am ajuns să ne facem bilețele sau să îi rugăm pe cei apropriați să ne aducă aminte să ne oprim să plătit facturile sau chiar să pleci mai repede de la servici să prinzi banca deschisă. 

Și uite așa discutând despre întâmplările nostre, cineva din grupul nostru ne-a întrebat: "V-ați gândit la câte foi se folosesc pentru facturile noastre de utilități lunar? Câți copaci sunt defrișați pentru plicul nostru pentru care noi plătim și servicii și transport?" În acel moment toată lumea a tăcut și cu ochii mari am început să ne gândim ce să răspundem. Adevărul este că majoritatea dintre noi nu ne-am gândit că activitatea noastră lunară dee primire/tipărire de facturi ar dăuna așa de mult mediul înconjurător. Am constatat în grupul nostru că toți știm că hârtia se face din celuloză și deci din lemn, însă niciodată nu ne-am pus în gând să știm câte foi obții dintr-un copac și câți metri cubi sunt tăiați anual din pădurile țării pentru a primi primi facturile mult așteptate.

Tu te-ai gândit vreodată la acest aspect? Sincer, dacă ești printre cei care s-au gândit la aceste aspecte meriți toate laudele noastre! Înseamnă că tu ai ales să fi un om responsabil și conștient că salvarea naturii stă în mânile tale! BRAVO! Dacă nu te-ai gândit niciodată nu este nici o problemă, deoarece știm că de azi vei deveni mai lucid și te vei alătura cauzei noastre. În noi stă schimbarea! #Alege factura verde!

 

Cine sprijină această inițiativă? 

Această campanie națională de informare este susținută de Asociația pentru Facturare Electronică (AFE) înființată în 2021 cu scopul de a sprijini directivele UE de standardizare a procesului economic în România. 

AFE s-a îmnființat voluntar și nu are scop lucrativ, este neguvernamentală, apolitică, nonprofit și independentă, nesubordonată vreunei alte persoane juridice.

Scopul principal al asociației este de a promova adoptarea la nivel național a facturii electronice prin:

 • utilizarea facturilor electronice de către toți operatorii economici.

 • utilizarea facturilor electronice de către instituțiile publice, prin primirea și procesarea facturilor cu preponderență în formă electronică

 • utilizarea facturilor electronice în relația dintre operatori economici și persoane fizice.

 • sprijinirea statului român pentru a adopta și extinde adopția facturării electronice, prin instituțiile sale responsabile de implementare a cadrului normativ și de implementarea și gestiunea sistemelor informatice aferente.

Activitatea AFE este axată pe obținerea unor rezultate importante în ceea ce privește implentarea facturării electronice în România și are la bază:

 • Organizarea de campanii de comunicare pentru sprijinirea adopției facturării electronice în cadrul segmentelor țintă.

 • Organizarea de evenimente (conferințe, seminarii, hackathons) pentru sprijinirea adopției facturării electronice.

 • Promovarea de inițiative legislative, de strategii, de politici publice, de standarde tehnice, prin care se sprijină adoptarea facturării electronice.

 • Atragerea partenerilor instituționali și privați pentru a se ralia scopului și obiectivelor campaniei noastre naționale.

 • Sprijinirea statului român în vederea dezvoltării de strategii, acte normative, standarde și specificații tehnice privind implementarea facturării electronice. 

 • Încurajarea furnizorilor de servicii informatice de a dezvolta, opera și integra aplicații care oferă servicii pentru utilizarea facturării electronice. 

 • Sprijinirea inițiativelor și proiectelor derulate de alte organizații, având același scop sau scopuri complementare, respectiv dezvoltarea de proiecte comune împreuna cu acestea.

 

Tu cum poți să te implici? 

 

Dacă ești furnizor de servicii:

1. alege să trimiți clienților factura în format electronic.

2. devin-o partenerul nostru și împreună putem informa populația să aleagă factura online!

 

Dacă ești persoană fizică susține cauza noastră prin doi pași:

1. alege să primești factura electronică pe mailul tău!

2. salvează natura împreună cu noi!

 

#Alege factura verde!